U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

in de noordoosthoek van ons gebied liggen verschillende NAM-gerelateerde locaties. Ertussen liggen vrij kleine akkers. Door al die kleine hoekjes en randjes is dit een vrij aantrekkelijk gebiedje voor de patrijs. Er zijn verschillende keren paartjes en koppeltjes gesignaleerd. Zelfs nesten! Oook voor vlinders is het een potentieel goed gebiedje, doordat er veel meer luwteplekken zijn dan elders in het open gebied. Daarom heeft werkgroep Boerenbuitengebied met de hulp van de Vlinderstichting een aantal maatregelen gerealiseerd die vlinders en patrijzen ondersteunen.

Er ligt een vrij brede berm die 'netjes' gehouden werd door hem regelmatig te klepelen. Daardoor groeide er alleen nog maar gras. Niet erg interessant voor insecten en vogels. Op 18 november 2017 heeft een flinke groep vrijwilligers vijf grote struweelvakken gemaakt en daarin voor vlinders aantrekkelijke struiken geplant. Ertussenin zijn bramen geplant die mooie bosjes mogen gaan vormen waar patrijzen zich graag in verbergen.

Door het grasland ertussen mee te nemen in het verschralende bermbeheer, zullen daar meer bloeiende kruiden gaan groeien en bloeien. Goed voor insecten en vogels. En nu we allemaal weten dat het aantal insecten met een dramatische 75% is afgenomen, zijn we extra blij dat we met zulke simpele, goedkope maatregelen een verschil kunnen maken. Iedereen kan dit doen! OVERAL!

Ook de landbouw profiteert van de maatregelen: meer insecten betekent simpelweg minder luizenplagen.

Wel van tevoren even goed overleggen met terreineigenaren, waterschap, boeren met aangrenzende percelen en de terreinbeheerder. Maar voor zo'n goed doel wil bijna iedereen zijn medewerking wel verlenen.