U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Het eerste kalfje is geboren! Op overhoekje Rimbe.Het eerste kalfje is geboren! Op overhoekje Rimbe.En nog een kalfje! Geboren bij Mario en Ine in de wei.En nog een kalfje! Geboren bij Mario en Ine in de wei.Het extensief laten begrazen van de oeverhoekjes Bouwte en Rimbe is een belangrijk onderdeel van het beheer. Het maakt de gebiedjes aantrekkelijker voor diverse kritische (vogel-) soorten, waaronder natuurlijk de Grauwe Klauwier.Door het grazen ontstaan vegetatiemozaïekjes, goed voor de biodiversiteit. De uitwerpselen trekken veel grotere insecten aan, die op hun beurt weer aantrekkelijk zijn voor insectenetende  vogels.

 

Voor de begrazing worden Lakenvelder koeien ingezet, een eeuwenoud Hollands ras dat door de jaren heen steeds zeldzamer geworden is, maar de afgelopen tijd meer en meer te zien is in parkachtige (natuur-) gebieden. Hun vriendelijke gedrag en fraaie uiterlijk maken de Lakenvelders bij uitstek geschikt voor natuurbegrazing. De koeien zijn eigendom van een hobbyboer uit Muntendam, zelf lid van onze werkgroep maar ook van de Vereniging Lakenvelder Runderen (VLR, http://zeldzamerassen.nl/lakenvelderrund/).

Voor winterstalling, bevruchting en het uitwisselen van dieren wordt samengewerkt met de Blakervelderhoeve (www.blakervelderhoeve.nl) in Roden. Daar wordt gefokt met zeldzame huisdierrassen, waaronder Lakenvelders en Groninger Blaarkoppen. Overtollige dieren worden geslacht voor de verkoop van vlees aan huis. Wie weet kunt u de komende jaren dus vlees kopen dat is opgegroeid in het Boerenbuitengebied van Muntendam.