U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Grauwe kiekendieven massaal op jacht op gerstperceel

Boer Peter Harry Mulder vertelt:
“Begin augustus 2012 bleek mijn bijna oogstrijpe gerstperceel op Bouwte (grenzend aan het overhoekje) wel zeer in trek bij de grauwe kiekendieven. Op één avond telde Ben Koks (Werkgroep Grauwe Kiekendief) zeven verschillende grauwe kiekendieven boven mijn gerstperceel. Jagend (‘snackend’) op de groene sabelsprinkhanen die in het gewas zaten. Bijzonder was dat geen enkel ander gerstperceel in de omgeving werd aangedaan!
In mijn gerst zaten waarschijnlijk zoveel sprinkhanen door een combinatie van factoren: er lag een meerjarige akkerrand langs het perceel, het perceel grenst aan een overhoekje, én ik had het perceel niet gespoten met een insecticide.

Leuke feitjes:

  • De kiekendieven vangen de sabelsprinkhanen op hun gehoor. Alleen de vrouwelijke sprinkhanen maken een geluid, dat door de vogels wordt waargenomen. Daardoor worden ook vooral de vrouwelijke sprinkhanen opgegeten.
  • Veel van de toen aanwezige kiekendieven hadden wingtags en/of pootringen, waardoor het duidelijk was waar ze vandaan kwamen.

Prachtige foto’s zijn gemaakt door Theo van Kooten vanuit een schuiltent in de akkerrand naast het gerstperceel.