U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Wandelen en fietsen in Boerenbuitengebied Muntendam

Er wordt veel gewandeld en vooral gefietst in Boerenbuitengebied Muntendam. Geen wonder, want er zijn veel mogelijkheden!

Het boerenbuitengebied grenst aan verschillende andere mooie en waardevolle natuurgebiedjes: in het westen het Adriaan Tripsbos; aan de zuidzijde westelijk deel de heemtuin en natuurpark Tussen de Venen; polder de Wiede aan de zuidzijde oostelijk deel.

Hoogtepunten
De driehoekige overhoekjes zijn niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk hoogtepuntjes in het landschap; ze liggen op een hoogte in het landschap van enkele meters. Op zand dat tijdens de laatste ijstijd vanuit het Noordzeebekken hierheen woei. Informatiepanelen en picknicbankjes maken het mooie plekken voor een pauze.

Winter en zomer wemelt het er van de akkervogels. Geelgorzen, gele kwikken, kneutjes, ringmussen krijg je sowieso te zien. Maar ook op veldleeuweriken, blauwborsten, patrijzen en kiekendieven maak je een goede kans.

Geniet dubbel in het zomerseizoen als hier de Lakenvelder koeien grazen. Op de verschralingsstroken langs de weides zijn ’s zomers ook veel vlinders te vinden.

Start- en eindpunten
Starten kan goed bij station Zuidbroek (met ernaast het NoordNederlands Trein- en Trammuseum) of bij het paviljoen van de Heemtuin.

Horeca
Het paviljoen van de Heemtuin (Nieuweweg 127 Muntendam). Horeca, met terras. Extra’s: Mammoetpad, bloementuin, watertuin, kleinebeestjestuin enz. Ook erg leuk voor kinderen. http://heemtuinmuntendam.nl/
Cafe het Oude Gemeentehuis in Muntendam, Het Loeg 66. Met terrasje aan het water.
Bakkerij en IJssalon Geertsema met lunchroom, terras en zelf gemaakt ijs. Kerkstraat 61. In het najaar kun je er Muntendammer mik kopen, een mooi rond, wit brood waar roggebloem in zit van een roggeveld in Boerenbuitengebied.

Verder zijn er twee snackbars, een pizzeria en een chinees restaurant in Muntendam. Allemaal in de Kerkstraat.
Ook Zuidbroek heeft diverse horecagelegenheden.

Noord-Nederlands Trein & Tram Museum
Stationsstraat 5 Zuidbroek. Zie http://www.nnttm.nl/.

Stel je route samen
Of je een uurtje wilt lopen of fietsen of een halve dag, het kan hier prima. Met behulp van het fietsknooppuntenkaartje kun je makkelijk een fietsroute op maat samenstellen. Een voorbeeld vindt u
hier.

Lopend heb je nog meer mogelijkheden. Zo kun je over enige tijd over het onverharde boerenlandpad (priveweg) dat Daaleweg met de Tussenklappen verbindt (zonder hond!). Je kunt de heemtuin en natuurgebied Tussen de Venen doorkruisen (deels zonder hond). En je kunt polder de Wiede, een oud stukje nat veenweidegebied langs de voormalige Oude Ae een stuk inlopen.